İstanbul Boğazı Nasıl Oluştu?
İki kıtayı birbirinden ayıran, aynı zamanda da köprüleri ile bağlayan İstanbul Boğazının tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. İstanbul boğazı jeopolitik olarak çok büyük öneme sahip. Araştırmalara göre İstanbul boğazının yaklaşık 7 bin yıl önce, 4. jeolojik dönemde vadi arazisinin çökmesi ile meydana geldiği düşünülüyor.

İstanbul Boğazı Nasıl Oluştu?

İstanbul güzelliğiyle görenleri büyüleyen, içinden deniz geçen, iki kıtada toprağı olan  tek şehir… Kendine has havası, tarihi değerleri, kültürel varlıkları derken İstanbul’u sevmek için birçok sebep var. İstanbul’u İstanbul yapan şeylerden biri de pek tabiki boğazı. Peki İstanbul boğazı nasıl oluştu? Boğaz kenarında çay içip eşsiz manzaranın keyfini çıkarırken yada vapurda martılara simit atarken insan düşünmeden edemiyor…

 

İstanbul boğazı nasıl oluştu?

İki kıtayı birbirinden ayıran, aynı zamanda da köprüleri ile bağlayan İstanbul Boğazının tarihi binlerce yıl öncesine dayanıyor. İstanbul boğazı jeopolitik olarak çok büyük öneme sahip. Araştırmalara göre İstanbul boğazının yaklaşık 7 bin yıl önce, 4. jeolojik dönemde vadi arazisinin çökmesi ile meydana geldiği düşünülüyor. Bu konuda maalesef kesin bir kanıt yok. Genel kanı ise fay hattı geçen arazinin çöktüğü ve deniz suları ile dolduğudur. Çöken alanın Karadeniz ve Marmara suları ile dolmasıyla boğaz oluşmuş, iki deniz birbirine bağlanırken iki kıtada birbirinden ayrılmıştır.

İstanbul boğazı oldukça kıvrımlıdır. Girintili çıkıntılı yapıya sahip İstanbul boğazı yaklaşık 30 km uzunluğunda… Boğaziçi olarak anılan İstanbul Boğazı bu girintili çıkıntılı yapısı nedeniyle bazı yerlerinde iki yaka birbirine yakın, bazı yerlerinde daha uzaktır. En geniş yeri 3500 metre, en dar yeri ise iki hisar arası (Anadolu ve Rumeli hisarı) yaklaşık 700 metredir.

Boğazın derinliği güneyden kuzeye gittikçe artar, ortalama derinlik 60 metre civarındadır. En derin yeri 100-120 metre derinliğindedir. En derin bölge ise Kandilli – Bebek arasıdır.

Boğazın karadan uzunluğu uzunluğu Anadolu yakasında yaklaşık 35 kilometre, daha kıvrımlı olan  Avrupa yakasında ise yaklaşık 55 kilometre’dir.

İstanbul Boğazındaki Akıntı

İstanbul Boğazının dip bölgesinde Marmara’dan Karadeniz’e, Üst yüzeyden ise tam aksi yönde Karadeniz’den Marmara’ya giden akıntılar vardır. Bu sayede her iki denizinde suları özellikle geçmişte bir göl olan Karadeniz’in suları sürekli tazelenmektedir. Bu akıntılar yükselti farkından kaynaklanmaktadır. Karadeniz, Marmara denizine göre 40cm daha yüksektedir. Bu sebeple Karadenizden Marmara yönünde üst akıntı oluşur.

İki denizin tuzluluk oranı da aynı değildir. Marmara denizi Karadeniz’e göre daha tuzludur. Bunda bulundukları enlem ve buharlaşmanın etkisi vardır.


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://enginbilgiler.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları